wtorek, 25 października 2016

Zakochaj się w dyni

                Dynia – obowiązkowy punkt jesiennego menu.

 

 
Lubicie jesień? 
Ja i owszem, ale tylko jak jest słoneczna.
Jedyne, co sprawia mi problem, to kapryśna, jesienna pogoda; brak dobrego, naturalnego światła niestety coraz bardziej daje się we znaki, a wspomaganie się jego sztucznymi źródłami nie zawsze daje satysfakcjonujące rezultaty.


 
 Lubię jesień również za dynię.
Obecnie wita nas na każdym targu i w każdym sklepie spożywczym. Dlaczego warto dać się skusić jej radosnym barwom?
Dynia to bardzo elastyczne warzywo. Można z niej zrobić wyśmienity deser, jak i pyszną, sycącą pikantną zupę.
Ostatnio robiłam sok z dyni, jest gęsty, aromatyczny i  pyszny!!!


 

 Sok dyniowy rozgrzewający 
Dynia, dwa jabłka, jedna duża marchew, połowa ananasa i dwie garści jarmużu wraz z kawałkiem imbiru przeciskamy przez wyciskarkę. Do wyciśniętego soku dodajemy łyżkę płynnego miodu. Coś pysznego!


   
Z otrzymanej pulpy można zrobić maseczkę.

Nawilżająca maseczka z dyni

4 łyżki pulpy dyniowej
1 łyżka oleju kokosowego
1 żółtko
Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na twarz. Maseczkę pozostawiamy na skórze około 25 minut.
Piękna, promienna skóra gwarantowana!
 

Uwielbiam dynię i wszystko inne, co można z niej wyczarować. 
Zupa krem jest rewelacyjna!



 Zdjęcie jest z internetu, ale moja podobnie wyglądała ;)

     

Składniki

  • 1,2 kg dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • po 1 łyżce śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego na miskę zupy.
Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz, usuń z niej pestki i pokrój ją na kawałki.
2. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj do niej cebulę i duś przez ok. 5 min, do uzyskania złotego koloru. Dodaj kumin i smaż razem z cebulą przez ok. minutę, cały czas mieszając.
3. Dodaj dynię i wymieszaj z cebulą. Wlej bulion i gotuj całość na średnim ogniu.
4. Kiedy dynia zmięknie (ok. 20-30 minut), odstaw garnek z ognia. Gdy zupa nieco się ochłodzi, przelej ją do pojemnika blendera i miksuj aż do uzyskania gładkiego kremu.
5. Zupę polecamy podawać z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego i świeżym pieczywem z masłem lub serkiem. Możesz też dodać po kilka uprażonych pestek dyni na miskę.


Mam zamiar zrobić  też chleb z dodatkiem dyni. Jestem ciekawa jak smakuje. Na zdjęciu wygląda obłędnie!!





Chleb żytni z dynią
zaczyn
50 g aktywnego zakwasu żytniego
250 g jasnej mąki żytniej 720
250 g wody
Składniki mieszamy i zostawiamy na 8-12 godzin
ciasto chlebowe
cały zaczyn
150-200 g wody (zależy od gęstości przecieru dyniowego)
150 g bardzo gęstego przecieru dyniowego
100 g wysokobiałkowej mąki pszennej (dałam Manitobę)
250 g jasnej mąki żytniej 720
40 g pokruszonych pestek dyni
1,5 łyżeczki soli
 Zaczyn robię  w misce, w której potem wyrabiam ciasto na chleb. 
Do miski z wyrośniętym zaczynem dodajemy wodę i przecier dyniowy. Dokładnie mieszamy. Powinno powstać gęste, ale lejące się ciasto. Do tego dodajemy mąkę pszenną i dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie gładkie ciasto i jeszcze 1 minutę. Do tego dodajemy mąkę żytnią i mieszamy ponownie ciasto łyżką ale już tylko tyle czasu, aby składniki się połączyły i powstało jednorodne ciasto, nie dłużej.
Pozostawiamy na 15 minut, a po tym czasie przekładamy ciasto łopatką do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 30 x 11 cm. Powierzchnię wyrównujemy mokrą ręką, i posypujemy pestkami dyni. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, na przykład w piekarniku z włączoną żarówką na 1,5 godziny. Ciasto powinno dorosnąć do brzegów formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20 minut i następnie w 210 stopniach jeszcze 10-15 minut.


Ja już czuję zapach tego chleba!!!

Co robicie z dyni? Pochwalcie się. 
 
 

 

 

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Masz podobnie jak i ja :) Czemu mnie to nie dziwi Kasiulek?

      Usuń
  2. Jak teraz byłam w W-wie właśnie zostałam zaproszona do przyjaciółki i jako 1 danie właśnie była zupa dyniowa (zupa-krem).Nie wiem dlaczego ale jak ktoś ją ugotuje lepiej mi smakuje. Jakiś czas temu mój Mietek ugotował zupę krem z cukinii -była równie pyszna. Moje zadaniem było zrobienie grzanek.Zaciekawiłaś mnie tym chlebem z dodatkiem dyni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Grażynko, chlebek jest interesujący. W sobotę będę go robić ;) Serdeczności

      Usuń
  3. Chleb piekę raz w tygodniu jak jestem w domu właśnie z dodatkiem dyni,czasami słonecznika i siemienia....coś pysznego
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ale z dodatkiem pestek dyni? Bo z pestkami, to i ja robię. Tu jest przepis na dodanie gęstego przecieru dyniowego. Dlatego jestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda smakowicie ;)

      Usuń
  4. Ja czasem kupuję chleb dyniowy,lubię też pestki.A ostatnio jadłem dyniową na skrzydełkach :-)

    OdpowiedzUsuń