środa, 23 listopada 2016

Kandyzowana skórka pomarańczowa

      Kandyzowana skórka pomarańczowa

 

 Kandyzowana skórka pomarańczowa jest niezastąpionym dodatkiem do wielu ciast i deserów. Szczególnie przydaje się w okolicach wszelkich świąt. Zawekowana w syropie nie wyschnie i zachowa świeżość na dłużej.

Zdjęcie z internetu

Składniki:

3 kg pomarańczy

2 kg cukru

pół litra soku pomarańczowego wyciśniętego z pomarańczy

 Pomarańcze dokładnie wyszorować, wycisnąć z nich sok. Skórki upchnąć do dużego słoja, zalać zimną wodą i odstawić na 24-48 godzin. W tym czasie wodę należy kilka razy wymienić. Z wymoczonych skórek powycinać białą część (albedo), która jest dość gorzka. Oprawione skórki pokroić w paski a następnie w kosteczkę. Zasypać cukrem, dodać sok i gotować na średnim ogniu przez około 1-2 godziny aż większość soku odparuje a skórki będą szkliste i miękkie.

 Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 30 minut. Pamiętajmy aby słoiki potem  odwracać do góry dnem. 

Smacznego!!


Słoiczki czekają ;)

4 komentarze: