Poziomki 2017/2018. Gdzie najlepiej zjeść w Polsce - Magda Gessler
Ilość stron - 240
Oprawa - Twarda
Data premiery - 2017-10-11
Magda Gessler po raz kolejny oddaje w ręce czytelników Przewodnik Poziomki, który jest drogowskazem po najsmaczniejszych restauracjach i najmilszych hotelach w Polsce.
Są to takie miejsca, które odwiedziła Pani Magda i poleca wszystkim tym, którzy chcą skosztować regionalnych rarytasów z prawdziwie agroturystycznych pensjonatów, poprzez restauracje i hotele usytuowane w przepięknych miejscach z sezonową kartą, skończywszy na luksusowych lokalach, w których poczuć się można wybitnie elegancko.
Poziomka to symbol. Znak jakości. Synonim najlepszego smaku i polskiej kultury. Bo Polska jest piękna, a jej smaki prawdziwie i wyjątkowe.
Książka wydana jest rewelacyjnie. Twarda okładka daje wrażenie niezniszczalnej. Fajnie będzie się spisywała jako przewodnik turystyczny dla tych, którzy często jeżdżą i lubią dobrze zjeść, czy też wypocząć. Są tu propozycje różnych wariantów cenowych, w zależności od zasobów portfela.
Poradnik podzielony jest na województwa. Bardzo podoba mi się to, w jaki sposób zostały pokazane nasze regionalne potrawy.
Pomorze, Kaszuby i Kujawy - kultura kulinarna tej części Polski słynie zwłaszcza z wód morskich i słodkich. Najlepsze są tu grzyby, ryby czy gęsina. W tradycji kuchni znajdziemy również warzywa: kapusta, fasola czy groch.
Górny i Dolny Śląsk - ten region słynie z golonki z dodatkiem prawdziwych klusek, do tego kufel piwa. Smakowicie, tłusto i polsko!
Wielkopolska i Ziemia Lubuska - jest to jeden z największych regionów Polski. Wieprzowina nie ma sobie równych, a ziemniaki w różnych wersjach są niekwestionowanym królem każdego stołu. Pyzy, placki, drożdżowe pampuchy to wizytówki kuchni Wielkopolskiej.
Warmia, Mazury i Suwalszczyzna - to mieszanka wspaniałych smaków i aromatów, które powstają z najczystszych jezior, łąk i pastwisk. Z jednej strony mamy nacisk na kuchnię niemiecką, z drugiej - na kuchnię kresową. Wizytówką tego rejonu są najwspanialsze pierogi, kołduny czy cepeliny. A latem? Wyborny smak świeżo wędzonych ryb - szczupaków, węgorzy, sielaw czy okoni!
Małopolska, Podkarpacie i Podhale - tutaj, na jednym stole spotykają się połączone siły kuchni austriackiej, czeskiej, węgierskiej, ukraińskiej, żydowskiej i ormiańskiej - istny miks kultur! To również rejony, w którym biją źródła krystalicznej wody mineralnej.
Mazowsze, Podlasie i Lubelszczyzna - oczywiście sercem tego regionu jest Warszawa. Podlasie i Lubelszczyzna to smaki kresów - przepyszne sękacze, baby ziemniaczane czy kołduny z mięsem.
Na samym końcu podręcznika o naszej polskiej kulturze jedzenia, znajdziemy Notes. Fajna i przydatna rzecz, jeśli chcemy zapisywać swoje wrażenia po odwiedzeniu restauracji czy hotelu. Nie zawsze to, co dla jednych jest wyjątkowe, ma odzwierciedlenie dla innych.
Jest taki duży wachlarz proponowanych tutaj miejsc, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Moje odczucia?
Poradnik jest pięknie wydany, elegancko i z klasą.
Spis treści ułatwia posługiwanie się propozycjami podanymi przez autorkę. Adresy, telefony i tytułowe „poziomki” plus przepiękne fotki sprawiają, że na pewno będę korzystać z tego przewodnika podczas planowania podróży.
Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu
Bardzo chętnie do niej zajrzę :)
OdpowiedzUsuńTym razem to nie pozycja dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńNie skuszę się tym razem.:)
OdpowiedzUsuńkocieczytanie.blogspot.com
Lubię panią Magdę i jej cięty język. Z chęcią skusiłabym się także na tę książkę. Przepadam za ładnymi wydaniami. To wydaje się nie tylko eleganckie, ale i praktyczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę kobietę! A ten poradnik może być bardzo przydatny :)
OdpowiedzUsuńOoo super pozycja! Wzbudza kontrowersje ale zna sie na rzeczy!
OdpowiedzUsuńTo raczej nie dla mnie. Ale moja mama z chęcią bym ją przejrzała.
OdpowiedzUsuńMyślę, że idealnie sprawdziło by się w roli prezentu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ♥♥
Nie oceniam po okładkach
Smakowita pozycja! Chętnie bym dopadła i kroczyła jej drogami. :D
OdpowiedzUsuń