Dynia – obowiązkowy punkt jesiennego menu.
Lubicie jesień?
Ja i owszem, ale tylko jak jest słoneczna.
Jedyne, co sprawia mi problem, to kapryśna, jesienna pogoda; brak dobrego, naturalnego światła niestety coraz bardziej daje się we znaki, a wspomaganie się jego sztucznymi źródłami nie zawsze daje satysfakcjonujące rezultaty.
Lubię jesień również za dynię.
Obecnie wita nas na każdym targu i w każdym sklepie spożywczym. Dlaczego warto dać się skusić jej radosnym barwom?
Dynia to bardzo elastyczne warzywo. Można z niej zrobić wyśmienity deser, jak i pyszną, sycącą pikantną zupę.
Ostatnio robiłam sok z dyni, jest gęsty, aromatyczny i pyszny!!!
Sok dyniowy rozgrzewający
Dynia, dwa jabłka, jedna duża marchew, połowa ananasa i dwie garści jarmużu wraz z kawałkiem imbiru przeciskamy przez wyciskarkę. Do wyciśniętego soku dodajemy łyżkę płynnego miodu. Coś pysznego!
Z otrzymanej pulpy można zrobić maseczkę.
Nawilżająca maseczka z dyni
4 łyżki pulpy dyniowej
1 łyżka oleju kokosowego
1 żółtko
Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na twarz. Maseczkę pozostawiamy na skórze około 25 minut.
Piękna, promienna skóra gwarantowana!
Uwielbiam dynię i wszystko inne, co można z niej wyczarować.
Zupa krem jest rewelacyjna!
Zdjęcie jest z internetu, ale moja podobnie wyglądała ;)
Składniki
- 1,2 kg dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki kuminu
- po 1 łyżce śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego na miskę zupy.
1. Dynię obierz, usuń z niej pestki i pokrój ją na kawałki.
2. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj do niej cebulę i duś przez ok. 5 min, do uzyskania złotego koloru. Dodaj kumin i smaż razem z cebulą przez ok. minutę, cały czas mieszając.
3. Dodaj dynię i wymieszaj z cebulą. Wlej bulion i gotuj całość na średnim ogniu.
4. Kiedy dynia zmięknie (ok. 20-30 minut), odstaw garnek z ognia. Gdy zupa nieco się ochłodzi, przelej ją do pojemnika blendera i miksuj aż do uzyskania gładkiego kremu.
5. Zupę polecamy podawać z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego i świeżym pieczywem z masłem lub serkiem. Możesz też dodać po kilka uprażonych pestek dyni na miskę.
Mam zamiar zrobić też chleb z dodatkiem dyni. Jestem ciekawa jak smakuje. Na zdjęciu wygląda obłędnie!!
Chleb żytni z dynią
zaczyn
50 g aktywnego zakwasu żytniego
250 g jasnej mąki żytniej 720
250 g wody
Składniki mieszamy i zostawiamy na 8-12 godzin
ciasto chlebowe
cały zaczyn
150-200 g wody (zależy od gęstości przecieru dyniowego)
150 g bardzo gęstego przecieru dyniowego
100 g wysokobiałkowej mąki pszennej (dałam Manitobę)
250 g jasnej mąki żytniej 720
40 g pokruszonych pestek dyni
1,5 łyżeczki soli
Zaczyn robię w misce, w której potem wyrabiam ciasto na chleb.
Do miski z wyrośniętym zaczynem dodajemy wodę i przecier dyniowy.
Dokładnie mieszamy. Powinno powstać gęste, ale lejące się ciasto. Do
tego dodajemy mąkę pszenną i dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie
gładkie ciasto i jeszcze 1 minutę. Do tego dodajemy mąkę żytnią i
mieszamy ponownie ciasto łyżką ale już tylko tyle czasu, aby składniki
się połączyły i powstało jednorodne ciasto, nie dłużej.
Pozostawiamy na 15 minut, a po tym czasie przekładamy ciasto łopatką do
wyłożonej papierem do pieczenia foremki 30 x 11 cm. Powierzchnię
wyrównujemy mokrą ręką, i posypujemy pestkami dyni. Pozostawiamy w
ciepłym miejscu, na przykład w piekarniku z włączoną żarówką na 1,5
godziny. Ciasto powinno dorosnąć do brzegów formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20 minut i następnie w 210 stopniach jeszcze 10-15 minut.
Ja już czuję zapach tego chleba!!!
Co robicie z dyni? Pochwalcie się.
Tez uwielbiam dynie, ,,
OdpowiedzUsuńMasz podobnie jak i ja :) Czemu mnie to nie dziwi Kasiulek?
UsuńJak teraz byłam w W-wie właśnie zostałam zaproszona do przyjaciółki i jako 1 danie właśnie była zupa dyniowa (zupa-krem).Nie wiem dlaczego ale jak ktoś ją ugotuje lepiej mi smakuje. Jakiś czas temu mój Mietek ugotował zupę krem z cukinii -była równie pyszna. Moje zadaniem było zrobienie grzanek.Zaciekawiłaś mnie tym chlebem z dodatkiem dyni.
OdpowiedzUsuńTak Grażynko, chlebek jest interesujący. W sobotę będę go robić ;) Serdeczności
UsuńChleb piekę raz w tygodniu jak jestem w domu właśnie z dodatkiem dyni,czasami słonecznika i siemienia....coś pysznego
OdpowiedzUsuńMałgosia
Gosiu, ale z dodatkiem pestek dyni? Bo z pestkami, to i ja robię. Tu jest przepis na dodanie gęstego przecieru dyniowego. Dlatego jestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda smakowicie ;)
UsuńZ pestek :-)
OdpowiedzUsuńA no właśnie. Z pestek, to i ja robię ;)
UsuńJa czasem kupuję chleb dyniowy,lubię też pestki.A ostatnio jadłem dyniową na skrzydełkach :-)
OdpowiedzUsuńO proszę ;) Super, że doceniasz dynię ;)
UsuńPestki bardzo lubię :-)
Usuń