Kandyzowana skórka pomarańczowa
Kandyzowana skórka pomarańczowa jest niezastąpionym dodatkiem do wielu
ciast i deserów. Szczególnie przydaje się w okolicach wszelkich świąt.
Zawekowana w syropie nie wyschnie i zachowa świeżość na dłużej.
Zdjęcie z internetu
Składniki:
3 kg pomarańczy
2 kg cukru
pół litra soku pomarańczowego wyciśniętego z pomarańczy
Pomarańcze dokładnie wyszorować, wycisnąć z nich sok. Skórki upchnąć do
dużego słoja, zalać zimną wodą i odstawić na 24-48 godzin. W tym czasie
wodę należy kilka razy wymienić. Z wymoczonych skórek powycinać białą
część (albedo), która jest dość gorzka. Oprawione skórki pokroić w paski
a następnie w kosteczkę. Zasypać cukrem, dodać sok i gotować na średnim
ogniu przez około 1-2 godziny aż większość soku odparuje a skórki będą
szkliste i miękkie.
Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 30 minut. Pamiętajmy aby słoiki potem odwracać do góry dnem.
Smacznego!!
Słoiczki czekają ;)
Ja lubię pomarańcze,bardzo mocno.
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńOoo... Zaciekawiłaś mnie. Muszą być zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu. :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!!
Usuń