niedziela, 6 listopada 2016

Chleb z żurawiną

Chleb z żurawiną jest niesamowity!!!

W domu, w którym pachnie chlebem jest jakaś magia...

Składniki 

450 g maki pszennej ( ja zrobiłam graham z orkiszem)
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
400 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
1/2 szklanki suszonych żurawin pokrojonych na mniejsze kawałki
garść mąki żytniej razowej do zagniatania ciasta

 

 Mąkę i sól wymieszaj w misce. Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku dodaj do mąki i dokładnie połącz wszystkie składniki na lepkie ciasto. Dodaj żurawinę. Odstaw przykryte ściereczką w cieple miejsce, aż podwoi swoją objętość. Trwa to około 1 godzinę. Posyp blat lub stolnicę mąką razową i wyłóż ciasto. Zagniataj ciasto do środka używając nadgarstka. Włącz piekarnik na 230 *. Wyrobione ciasto przełóż do formy na chleb, lub do blaszki i odstaw jeszcze na ok 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Teraz wstaw ciasto do piekarnika i przez pierwsze 10 minut piecz w temperaturze 230*C  a później zmniejsz do 210*C  i piecz przez 45 minut.

 

To mój pierwszy chleb na drożdżach, do tej pory robiłam na zakwasie.

 

Widać jaki jest piękny ;) 


Oryginalny przepis na ten chleb oraz zdjęcie poniżej z bloga. Chleb z żurawiną  .Ja zmieniłam tylko mąkę, gdyż nie lubię białej.


Chleb jest puszysty z delikatnie chrupiącą skórką..

 

Do tego konfitura dyniowo - pomarańczowa i kubek mleka
Smacznego ;)

7 komentarzy:

  1. Trochę zluzuj Agnieszko,bo nie nadążam.Wczoraj przerobiłam dynię wg Twojego przepisu.Na Fb się zaraz pochwalę. Wyszła konfitura smakowita,ale ponieważ dynia była duża z drugiej połówki zrobiłam pikle.Tym chlebem już mnie zachęciłaś .Tylko jedno male pytanie-czy drożdże koniecznie mają być suszone?Bo mąki to rozumiem użyć takiej (takich) jakie się woli? Jestem po obiedzie ,ale jak patrzę na ten Twój chlebek....jestem głodna.

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie były suszone i ja osobiście wolę suszone. Nie trzeba rozczynu robić, czekać na niego itp. Uwielbiam właśnie przepisy gdzie są drożdże suszone.
    Co do przepisów, to nie wiem czy si e posłucham heheehe

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam taką piekarnię,gdzie taki chleb mogę kupić :-)

    OdpowiedzUsuń