czwartek, 3 listopada 2016

Dyniowo - pomarańczowa konfitura

         Dyniowo - pomarańczowa konfitura z cynamonem


Muszę podzielić się z Wami przepisem na przepyszną konfiturę z dyni i pomarańczy! Niebo w gębie!!!! 

Polecam wszystkim tym, którzy lubią obdarowywać czymś przygotowanym własnoręcznie !!

Składniki: 

500 g dyni bez skóry i miąższu pokrojona w niedużą kostkę

sok z 4 pomarańczy

sok z 1 cytryny

250 - 300 g cukru (według upodobania)

dodałam laskę cynamonu ;)


 

Wszystkie składniki umieść w rondlu i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie odkryj rondel i gotuj następne 60  minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu możesz lekko zmiksować dżem aby miał delikatniejszą strukturę (ja nie miksowałam, lubię wyczuwalne kawałki owoców) Przełóż do słoika jeszcze gorące, zamknij i do góry nogami postaw na chwilkę, by wieko się zaciągnęło.



Dąb i dynia - Ignacy Krasicki 

Kiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał,
Pytała dynia dęba, jak też długo wzrastał?
„Sto lat". 
„Jam w sto dni zeszła taką, jak mnie widzisz"
Rzekła dynia. Dąb na to: „Próżno ze mnie szydzisz;
Pięknaś, prawda, na pozór, na pozór też słyniesz:
Jakeś prędko urosła, tak też prędko zginiesz".

7 komentarzy:

  1. Fajny przepis Agnieszka,smacznie to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko mam właśnie śliczną dynię i już zakręcił mną Twój przepis,bo jest prosty,szybki i wierzę ,że będzie smaczny. Pewnie jak to ja pochwalę się.....niebawem.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzemik super, a gdyby dodać kawałki pomarańczy, mhhhh, ,,

    OdpowiedzUsuń