Dyniowo - pomarańczowa konfitura z cynamonem
Muszę podzielić się z Wami przepisem na przepyszną konfiturę z dyni i pomarańczy! Niebo w gębie!!!!
Polecam wszystkim tym, którzy lubią obdarowywać czymś przygotowanym własnoręcznie !!
Składniki:
500 g dyni bez skóry i miąższu pokrojona w niedużą kostkę
sok z 4 pomarańczy
sok z 1 cytryny
250 - 300 g cukru (według upodobania)
dodałam laskę cynamonu ;)
Wszystkie składniki umieść w rondlu i gotuj pod przykryciem przez około
10 minut. Następnie odkryj rondel i gotuj następne 60 minut. Po
ugotowaniu i przestudzeniu możesz lekko zmiksować dżem aby miał
delikatniejszą strukturę (ja nie miksowałam, lubię wyczuwalne kawałki owoców) Przełóż do słoika jeszcze gorące, zamknij i do góry nogami postaw na chwilkę, by wieko się zaciągnęło.
Dąb i dynia - Ignacy Krasicki
Kiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał,
Pytała dynia dęba, jak też długo wzrastał? „Sto lat".
„Jam w sto dni zeszła taką, jak mnie widzisz"
Rzekła dynia. Dąb na to: „Próżno ze mnie szydzisz;
Pięknaś, prawda, na pozór, na pozór też słyniesz:
Jakeś prędko urosła, tak też prędko zginiesz".
Pięknaś, prawda, na pozór, na pozór też słyniesz:
Jakeś prędko urosła, tak też prędko zginiesz".
Fajny przepis Agnieszka,smacznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńAgnieszko mam właśnie śliczną dynię i już zakręcił mną Twój przepis,bo jest prosty,szybki i wierzę ,że będzie smaczny. Pewnie jak to ja pochwalę się.....niebawem.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Mam nadzieję Grażynko, że się pochwalisz ;)
UsuńDzemik super, a gdyby dodać kawałki pomarańczy, mhhhh, ,,
OdpowiedzUsuńMożna oczywiście!
OdpowiedzUsuńBez miąższu? Hmmm....
OdpowiedzUsuńChodziło mi o środek z pestkami
Usuń