Nie bój się, zaryzykuj i poeksperymentuj, a może stworzysz napój doskonały.
Kochani, obiecałam podać kilka przykładów swoich pomysłów na wyśmienite i zdrowe herbaty. Bez grama chemii i sztucznych dodatków.
OD CZEGO ZACZĄĆ?
Przygotuj dobrej jakości herbatę liściastą, żadnej granulowanej ani w torebkach.
Kup, a najlepiej nazbieraj i ususz samemu różne płatki kwiatów czy owoce. Mogą to być np: nagietek, mięta, skrzyp, pokrzywa, hibiskus, róża, chaber, rumianek, lipa, forsycja, stokrotka. Ja zbieram jeszcze młode listeczki z brzozy, liście malin, jarzębiny, porzeczki czarnej i truskawek.
Można dodać również dodatki w całości np: anyż, goździki, korę cynamonu, laskę wanilii, kardamon, kolorowy pieprz, imbir.
Dodatkowo, wyśmienitymi dodatkami są suszone skórki cytrusów, jabłek, żurawina suszona.
Osobiście uwielbiam smak herbaty i komponowanie ją z innymi składnikami. Ciemna, aromatyczna i rozgrzewająca w mroźne dni. Dodająca energii i zdrowia w przedwiosenne wieczory oraz chłodząca i relaksująca latem.
Idealne połączenie, prawda?
Moim numerem jeden zimową porą, jest oczywiście czarna herbata liściasta z dodatkiem kolorowego pieprzu oraz skórek z pomarańczy.
Pieprz pochodzi z Indii. Dawniej był wart tak dużo, że stać na niego było tylko królów i najbogatszych. Oprócz wspaniałego smaku pieprz niesie również wiele zalet dla zdrowia. Wspaniale wpływa na układ trawienny i ma właściwości moczopędne oraz rozgrzewające.
Skórka pomarańczowa zawiera pektynę. Jest ona naturalnym błonnikiem, który chroni nas przed problemami żołądkowymi i pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Co więcej, dostarcza nam sporo dobrych bakterii, które pomagają nam dbać o naszą florę bakteryjną, ułatwiając tym samym trawienie.
Sama herbata wiadomo, zawarta w niej tanina dobrze działa na nasz układ pokarmowy, ułatwia trawienie ciężkich posiłków oraz ma wpływ na układ krwionośny i serce działając przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne.
Gdy robi się żółto na dworze, piję herbatę z delikatnie podsuszoną forsycją, rumiankiem, skrzypem i młodymi listkami brzozy. Do tego czerwony pieprz. Pachnie wiosną, słońcem i ma ciepły, słomkowy kolor.
Forsycja znalazła się w zielarstwie dzięki zawartości flawonoidów, lignanów i saponin. Te niepozorne żółte kwiatki są rekordzistami co do zawartości rutyny, bo zawierają jej aż 1procent.
Liście brzozy zawierają flawonoidy, saponiny, garbniki katechinowe, kwas askorbinowy, betulinę i sole mineralne. Mają właściwości napotne, moczopędne i wspomaga przemianę materii.
Skrzyp polny jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnej krzemionki. Działa przeciwbakteryjnie, wzmacniająco i regenerująco. Wzmacnia kruche paznokcie i włosy oraz zwiększa odporność na grzybice i zakażenia bakteryjne.
Rumianek ma szereg zdrowotnych właściwości. Zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie antyalergiczne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Herbatka z rumianku bardzo skutecznie uspokaja i koi stargane nerwy. Może być również pomocna w walce z bezsennością. Rumianek ma właściwości rozkurczowe, więc skutecznie likwiduje wzdęcia.
Serdeczności!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńParzysz te ususzone kwiatki ? Czy jak dalej ją robisz?
UsuńWszystko razem parzę w siteczku. Zalewam wrzątkiem i zostawiam na ok 7-10 min.
UsuńJa uwielbiam herbatę liściastą, ale tylko zieloną, w rożnych wersjach smakowych.
OdpowiedzUsuńJa zieloną piję latem ;)
UsuńJak najbardziej jestem na tak! :) lubie naturalne składniki we wszystkim, kocham pić mięte z cytyną, czy zieloną herbatę. pozdrawiam https://carolinebeauty456.blogspot.com/2017/02/moje-ulubione-rzeczy-z-primarka-w.html :)))
OdpowiedzUsuńoj tak! również uwielbiam miętę i cytrynę
Usuńnaturalne herbaty to jest to co lubię :)
OdpowiedzUsuńTak!!! Bez żadnych sztucznych aromatów
UsuńUwielbiam dobre herbaty,te specjalnie przygotowane mają nie tylko wyśmienity smak, ale i to coś duchowego, że tak powiem.
OdpowiedzUsuńTak, to prawda. Są duszą tego, kto je stworzył :D
UsuńDomowe herbaty są najlepsze. U nas z powodów upałów pije się je rzadko. Natomiast uwielbiam herbatę zieloną i często po nią sięgam. Koniecznie zrobię ją Twoim sposobem.
OdpowiedzUsuńTak, zieloną to i ja pijam latem. Koniecznie spróbuj Basiu ;)
UsuńJa właśnie zamierzam poczytać nieco na ten temat i zrobić sobie jakąś własną mieszankę.
OdpowiedzUsuńDaj znać z czego i jak smakowało ;)
UsuńJak to pięknie wygląda. Nigdy nie myślałam o tym by zrobić taka herbatę. W tym roku udam się chyba na "zbiory" hihihi Pozdrawiam Agnieszka Kubacka
OdpowiedzUsuńNamawiam Aguś. To jest kolejna satysfakcja, że coś samemu się zrobiło, a jeszcze smakuje innym ;)
UsuńOj super wpisuje się w moje gusta. Robię sana herbatę. Uwielbiam z pomarańczami i goździkami.
OdpowiedzUsuńooo to ja również taką piję. Super, że sama robisz ;)
UsuńŚwietne kompozycje, ja przywiozłam z wakacji suszone kwiaty jaśminu i często dodaje go do zielonej herbaty. Z chęcią z korzystam z twoich kompozycji :)
OdpowiedzUsuńooo to może być bardzo aromatyczna herbata, lubię jaśmin ;)
UsuńUwielbiam herbatę czarną z pomarańcze zamiast cytryny. Lubię też z dodatkiem trawy cytrynowej. Najważniejsze według mnie to dobra przefiltrowana woda. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńz trawą cytrynowa jeszcze nie piłam ;)
UsuńSerdeczności!
nie przepadam za czarną herbatą, ale na pewno spróbuję :) skórki pomarańczy mmm ^^ brzmi super
OdpowiedzUsuńwiesz jaki zapach skórek? Spróbuj koniecznie!
UsuńNigdy nawet nie próbowałam takiego cudu! Słyszałam jednak wiele, więc może wreszcie się zmobilizuję :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie!!
UsuńNigdy nie próbowałam ale chyba czas :)
OdpowiedzUsuńKiudlis.blogspot.com
oj chyba tak :)
UsuńAguŚ dzięki Tobie miałam możliwość spróbowania Twojej herbatki i nigdy nie zapomnę jej smaku😊💝😘
OdpowiedzUsuńMiło to słuchać ;) Tobie dałam zieloną, prawda?
UsuńJa jeszcze nigdy nie próbowałem robić własnej herbaty. Kupuje zawsze gotowe takie jak ta https://big-active.pl/produkty/herbata-zielona-z-owocem-pigwy-100g. Uwielbiam zieloną herbatę a ta z dodatkiem pigwy jest na prawdę fantastyczna. Polecam i wam jej spróbować
OdpowiedzUsuńJa również bardzo cenię sobie zieloną herbatę. W domu przyrządzam ją wg. tradycyjnego, japońskiego sposobu dzięki któremu napój ma zawsze doskonały smak i aromat. Herbatę przygotowuję zwykle przy użyciu specjalnego zestawu z zaparzaczem https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Zaparzacz umożliwia przyrządzenie wybornej herbaty bez udziału zbędnych fusów.
UsuńJa też kupuję gotowe ale raczej wybieram te wysokiej jakości :) Ostatnio zamówiłam kilka herbat w sklepie https://advancedfood.pl/ i przyznam, że wszystkie pysznie smakują.
OdpowiedzUsuńLubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz herbaty równie mocno, jak ja, to koniecznie sprawdź ofertę https://big-active.pl/produkty/ Mają szeroki wybór herbat, ja osobiście bardzo je lubię ze względu na jakość i smak :) Co wazne, są też w przystępnych cenach.
OdpowiedzUsuńTego jeszcze nie próbowałam, no ale trzeba będzie jak widać. Dobrej kawy jednak sobie nie zrobię. Tu bardzo dobrze sprawdza się sklep internetowy https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-CAFFEN-207.html mają tu pyszne kawy
OdpowiedzUsuń