sobota, 11 lutego 2017

Warto robić swoje herbaty! Część 1


Nie bój się, zaryzykuj i poeksperymentuj, a może stworzysz napój doskonały.


Kochani, obiecałam podać kilka przykładów swoich pomysłów na wyśmienite i zdrowe herbaty. Bez grama chemii i sztucznych dodatków. 


 OD   CZEGO   ZACZĄĆ?

Przygotuj dobrej jakości herbatę liściastą, żadnej granulowanej ani w torebkach.
Kup, a najlepiej nazbieraj i ususz samemu różne płatki kwiatów czy owoce. Mogą to być np: nagietek, mięta, skrzyp, pokrzywa, hibiskus, róża, chaber, rumianek, lipa, forsycja, stokrotka. Ja zbieram jeszcze młode listeczki z brzozy, liście malin, jarzębiny, porzeczki czarnej i truskawek.
Można dodać również dodatki w całości np:  anyż, goździki, korę cynamonu, laskę wanilii, kardamon, kolorowy pieprz, imbir.
Dodatkowo, wyśmienitymi dodatkami są suszone skórki cytrusów, jabłek, żurawina suszona.





Osobiście uwielbiam smak herbaty i komponowanie ją z innymi składnikami. Ciemna, aromatyczna i rozgrzewająca w mroźne dni. Dodająca energii i zdrowia w przedwiosenne wieczory oraz chłodząca i relaksująca latem. 
Idealne połączenie, prawda?

Moim numerem jeden zimową porą, jest oczywiście czarna herbata liściasta z dodatkiem kolorowego pieprzu oraz skórek z pomarańczy.





Pieprz pochodzi z Indii. Dawniej był wart tak dużo, że stać na niego było tylko królów i najbogatszych. Oprócz wspaniałego smaku pieprz niesie również wiele zalet dla zdrowia. Wspaniale wpływa na układ trawienny i ma właściwości moczopędne oraz rozgrzewające.

Skórka pomarańczowa zawiera  pektynę. Jest ona naturalnym błonnikiem, który chroni nas przed problemami żołądkowymi i pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Co więcej, dostarcza nam sporo dobrych bakterii, które pomagają nam dbać o naszą florę bakteryjną, ułatwiając tym samym trawienie.

Sama herbata  wiadomo, zawarta w niej tanina dobrze działa na nasz układ pokarmowy, ułatwia trawienie ciężkich posiłków oraz ma wpływ na układ krwionośny i serce działając przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne.


Gdy robi się żółto na dworze, piję herbatę z delikatnie podsuszoną forsycją,  rumiankiem, skrzypem i młodymi listkami brzozy. Do tego czerwony pieprz. Pachnie wiosną, słońcem i ma ciepły, słomkowy kolor.


Forsycja znalazła się w zielarstwie dzięki zawartości flawonoidów, lignanów i saponin. Te niepozorne żółte kwiatki są rekordzistami co do zawartości rutyny, bo zawierają jej aż 1procent.

Liście brzozy zawierają flawonoidy, saponiny, garbniki katechinowe, kwas askorbinowy, betulinę i sole mineralne. Mają właściwości napotne, moczopędne i wspomaga przemianę materii.

Skrzyp polny jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnej krzemionki. Działa przeciwbakteryjnie, wzmacniająco i regenerująco. Wzmacnia kruche paznokcie i włosy oraz zwiększa odporność na grzybice i zakażenia bakteryjne.

Rumianek ma szereg zdrowotnych właściwości. Zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie antyalergiczne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Herbatka z rumianku bardzo skutecznie uspokaja i koi stargane nerwy. Może być również pomocna w walce z bezsennością. Rumianek ma właściwości rozkurczowe, więc skutecznie likwiduje wzdęcia.





 Serdeczności!


37 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parzysz te ususzone kwiatki ? Czy jak dalej ją robisz?

      Usuń
    2. Wszystko razem parzę w siteczku. Zalewam wrzątkiem i zostawiam na ok 7-10 min.

      Usuń
  2. Ja uwielbiam herbatę liściastą, ale tylko zieloną, w rożnych wersjach smakowych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak najbardziej jestem na tak! :) lubie naturalne składniki we wszystkim, kocham pić mięte z cytyną, czy zieloną herbatę. pozdrawiam https://carolinebeauty456.blogspot.com/2017/02/moje-ulubione-rzeczy-z-primarka-w.html :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. naturalne herbaty to jest to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dobre herbaty,te specjalnie przygotowane mają nie tylko wyśmienity smak, ale i to coś duchowego, że tak powiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda. Są duszą tego, kto je stworzył :D

      Usuń
  6. Domowe herbaty są najlepsze. U nas z powodów upałów pije się je rzadko. Natomiast uwielbiam herbatę zieloną i często po nią sięgam. Koniecznie zrobię ją Twoim sposobem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zieloną to i ja pijam latem. Koniecznie spróbuj Basiu ;)

      Usuń
  7. Ja właśnie zamierzam poczytać nieco na ten temat i zrobić sobie jakąś własną mieszankę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to pięknie wygląda. Nigdy nie myślałam o tym by zrobić taka herbatę. W tym roku udam się chyba na "zbiory" hihihi Pozdrawiam Agnieszka Kubacka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namawiam Aguś. To jest kolejna satysfakcja, że coś samemu się zrobiło, a jeszcze smakuje innym ;)

      Usuń
  9. Oj super wpisuje się w moje gusta. Robię sana herbatę. Uwielbiam z pomarańczami i goździkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo to ja również taką piję. Super, że sama robisz ;)

      Usuń
  10. Świetne kompozycje, ja przywiozłam z wakacji suszone kwiaty jaśminu i często dodaje go do zielonej herbaty. Z chęcią z korzystam z twoich kompozycji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo to może być bardzo aromatyczna herbata, lubię jaśmin ;)

      Usuń
  11. Uwielbiam herbatę czarną z pomarańcze zamiast cytryny. Lubię też z dodatkiem trawy cytrynowej. Najważniejsze według mnie to dobra przefiltrowana woda. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z trawą cytrynowa jeszcze nie piłam ;)
      Serdeczności!

      Usuń
  12. nie przepadam za czarną herbatą, ale na pewno spróbuję :) skórki pomarańczy mmm ^^ brzmi super

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nawet nie próbowałam takiego cudu! Słyszałam jednak wiele, więc może wreszcie się zmobilizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie próbowałam ale chyba czas :)

    Kiudlis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. AguŚ dzięki Tobie miałam możliwość spróbowania Twojej herbatki i nigdy nie zapomnę jej smaku😊💝😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło to słuchać ;) Tobie dałam zieloną, prawda?

      Usuń
  16. Ja jeszcze nigdy nie próbowałem robić własnej herbaty. Kupuje zawsze gotowe takie jak ta https://big-active.pl/produkty/herbata-zielona-z-owocem-pigwy-100g. Uwielbiam zieloną herbatę a ta z dodatkiem pigwy jest na prawdę fantastyczna. Polecam i wam jej spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo cenię sobie zieloną herbatę. W domu przyrządzam ją wg. tradycyjnego, japońskiego sposobu dzięki któremu napój ma zawsze doskonały smak i aromat. Herbatę przygotowuję zwykle przy użyciu specjalnego zestawu z zaparzaczem https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Zaparzacz umożliwia przyrządzenie wybornej herbaty bez udziału zbędnych fusów.

      Usuń
  17. Ja też kupuję gotowe ale raczej wybieram te wysokiej jakości :) Ostatnio zamówiłam kilka herbat w sklepie https://advancedfood.pl/ i przyznam, że wszystkie pysznie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeśli lubisz herbaty równie mocno, jak ja, to koniecznie sprawdź ofertę https://big-active.pl/produkty/ Mają szeroki wybór herbat, ja osobiście bardzo je lubię ze względu na jakość i smak :) Co wazne, są też w przystępnych cenach.

    OdpowiedzUsuń
  19. Tego jeszcze nie próbowałam, no ale trzeba będzie jak widać. Dobrej kawy jednak sobie nie zrobię. Tu bardzo dobrze sprawdza się sklep internetowy https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-CAFFEN-207.html mają tu pyszne kawy

    OdpowiedzUsuń