"Opowiadania drewnianego stołu" - Monika Walecka
Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie - Monika Walecka
Wydawnictwo - Septem
Data wydania - 2016
Liczba stron - 288
Kategoria - kulinaria, przepisy kulinarne
Cena - 69.00 zł
Moja ocena 9/10
Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj się jedzeniem! Stary, drewniany stół —
miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących dyskusji,
serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne
pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym
jedzeniem, jak i ciepłem domowego ogniska. Miejsce magiczne,
zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność.
Na takim stole nie wypada położyć byle czego. On zasługuje na coś
więcej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacją, odrobiną
kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej własnej
fantazji. W Twoje ręce trafiła właśnie książka, w której znajdziesz
najróżniejsze przepisy na przepyszne dania na każdą porę dnia i roku,
wymyślone i sprawdzone przez niezwykłą kucharkę. Znajdziesz wśród nich i
pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ty też
możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stół.
źródło opisu: http://www.matras.pl/opowiadania drewnianego-stolu..
źródło okładki: http://www.matras.pl/opowiadania-drewnianego-stolu...
Gdy dostałam tę książkę i miałam już ją w swoich rękach, byłam (i nadal jestem) nią zachwycona. Oprawa jest twarda i solidna. Obrazki idealnie współgrają z przepisami.
Z ogromną przyjemnością zabrałam się za wypróbowywanie przepisów. A że uwielbiam eksperymentować w kuchni, zatem książka ta to idealny prezent, jaki dostałam od Wydawnictwa.
Książka na wstępie wprowadza nas w kulinarny świat autorki, która przez lata gotowania przetestowała setki przepisów. Jest to jej pierwsza książka, ale mam nadzieję, że nie ostatnia. Wykorzystując swoje kulinarne doświadczenie oddaje w nasze ręce książkę - inspirację.
Przepisy tutaj zawarte są bardzo różnorodne: na śniadanie, obiad, podwieczorek, jak i kolację.
Proste i bezpretensjonalne jedzenie, które ma nas, czytelników, zachęcić do gotowania.
Przebywanie w kuchni powinno być przyjemnością oraz procesem twórczym. Powinniśmy czerpać z przygotowywania posiłków radość i czuć satysfakcję oraz nauczyć się cieszyć z porażek, bo to one przecież najwięcej nas uczą.
Naprawdę widać w nich włożone serce a składniki, proste i ogólnodostępne sprawiają, że można tworzyć kuchnię nowoczesną, jak i pożywną.
Moim faworytem w tej książce jest oczywiście jeden składnik, na widok którego moje źrenice rozszerzyły się, a usta osiągnęły kształt rogala :)
Jest to oczywiście lawenda!
Jestem zachwycona tymi przepisami!
Polecam!!!
Ta książka gwarantuje spektakularny sukces na każdym stole.
Zapraszam również na bloga autorki tej książki, gdzie zapewniam, że zakochacie się w jedzeniu, jak i zdjęciach przez nią zrobionych!
Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu
Ten ostatni deser wygląda przecudownie :D Dobrze że już niedługo święta i na stole będzie gościć dużo takich prześlicznych i pysznych potrwa :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oj tak! Ja również uwielbiam święta za smakołyki na stołach hihihi
UsuńKsiążek kucharskich nigdy za wiele, więc chętnie przygarnęłabym i tę pozycję. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, nigdy ich za wiele!
Usuńserdeczności!
U nas na święta to makowiec i piernik z gryczanym miodem.
OdpowiedzUsuńOj makowiec!! uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńNie lubię gotować. Robię to bo muszę zatem książki kucharskie nie należą do poszukiwanych przeze mnie. ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę? nie lubisz? Pewnie masz pomocnika w kuchni :D
Usuń